ZUURKOOL OP Z’N POOLS
Vermits de zuurkool toch een 1 ½ tot 2 uur moet opstaan maak is steeds 2 ½ kg en de rest vries ik in dat gaat prima zonder verlies van smaak.

Het beste maak je de zuurkool minstens 1 dag op voorhand klaar zodat deze goed kan doortrekken van alle gebruikte ingrediënten.

Ingrediënten:

 3 soeplepels reuzel (liefst met brokjes spek en uien)

1 ½ kg gerookt spek in een stuk

700 gr. Uien

2 bokalen knakworstjes op water of 2 dozen Zwan knakworsten

witte en zwarte peperbolletjes

ongeveer 10 jeneverbessen

2 kleine blaadjes laurier, indien je verse gebruikt is 1 genoeg (smaak is veel sterker)

2 ½ kg (liefst verse) zuurkool – uit dozen gaat ook
1 blokje groente bouillon

1 blokje rundsbouillon

½ tot 1 liter water

 Bereidingswijze:

1.      Neem de zuurkool doe deze in een diepe kom en haal ze uiteen met 2 vorken.

2.      Schil de uien en snij ze in schijven.

3.      Snij het spek in repen van ongeveer 4cm en daarna nogmaals in blokjes van 2 à 3 cm.

4.      Open de bokalen met de knakworsten of de dozen.

5.      Neem een grote pot en laat de reuzel eerst op een zacht vuurtje smelten, indien hij bijna gesmolten is mag je de temperatuur verhogen. Voorzichtig dat de brokjes niet zwart worden.

6.      Voeg nu de spekblokken toe en roer regelmatig, deze mogen mooi bruin worden.

7.      Daarna voeg je de uien toe, goed doormengen en de uien van alle kanten laten aanbakken. Ze mogen ook licht gekleurd zijn.

8.      Voeg een deel van de zuurkool toe en meng reeds met het spek en de uien die in de pot zijn, dit doe je zo verder tot heel de zuurkool is opgebruikt.

9.      Doe nu enkel het vocht van de knakworsten erbij en eventueel wat water, de zuurkool moet voor de helft in het vocht staan. De kruiden mogen erbij, de blokjes, peperbolletjes, jenever-bessen, laurierblaadjes, opnieuw nog eens goed doorroeren en op een zacht vuur 1 ½ tot 2 uur laten pruttelen.
Vergeet niet eens te proeven of je moet bijkruiden en regelmatig doormengen zodat het niet aankoekt. Indien nodig wat water toevoegen.

10.  Laat een ganse nacht staan en rusten.

11.  ’s Anderendaags de zuurkool opwarmen en op het laatste ogenblik de knakworsten eronder mengen.

12.  Heerlijk hierbij is een smeuïge aardappelpuree in de oven overbakken met chapelure.

 Theresa,

theresa.kirkels@skynet.be