Op deze pagina vindt u een aantal heerlijke recepten op basis van pompoen
Heeft u zelf een lekker recept? Deel het alstublieft met ons!
U kunt uw recept mailen naar ...............info@hobbycreatief.be

Pompoenvlaai.
Koopmans deeg voor Hartige taart, 1½ kg pompoen, ½ dl water, 2 eieren, 200 g suiker, 1 tl kaneel, ½ tl gemberpoeder, mespunt nootmuskaat
½ el Koopmans Kristalbloem, ½ dl koffieroom, 3 dl witte wijn, 75 g suiker, 5 blaadjes witte gelatine (Dr. Oetker), vlaaivorm Ø 28 cm

Oventemperatuur en baktijd: elektrische oven: 200°C, heteluchtoven: 180°C, baktijd: ca. 35 minuten
Haal de deegplakjes met een mes van elkaar en verwijder de folie. Laat ze ca. 10 minuten ontdooien. Vet de vlaaivorm in en bekleed de bodem en de rand met de deegplakjes met de gladde deegkant naar onderen. Schil de pompoen en verwijder de pitten en vezels. Snijd het pompoenvlees in kleine blokjes en breng deze met het water aan de kook. Kook de helft van de pompoen zachtjes ca. 15 minuten en laat zoveel mogelijk vocht verdampen. Pureer de pompoen en laat het mengsel afkoelen.    
Verwarm de oven voor. Klop de eieren los. Meng ze door de afgekoelde pompoenpuree samen met de suiker, ½ tl kaneel, gemberpoeder en nootmuskaat. Meng de bloem met de koffieroom en voeg dit aan het pompoenmengsel toe. Verdeel de pompoen over de deegbodem. Zet de vlaai iets onder het midden van de oven en bak de vlaai goudbruin en gaar.
Week de gelatine in koud water. Kook de andere helft van de pompoen in 2-3 minuten gaar in de witte wijn. Voeg 75 g suiker en een ½ tl kaneelpoeder toe. Laat dit mengsel iets afkoelen en voeg er de geweekte en uitgeknepen gelatine aan toe. Verdeel de pompoenblokjes over de afgekoelde pompoenvlaai. http://www.bloggen.be/guidoenyvette

Pompoenwafels Ingrediënten:
2 kg pompoen
1 kg bloem
750 gr suiker
8 eieren
400 gr boter
eventueel 2 pakjes vanillesuiker naar smaak
 
Bereiding :
Als eerste smelt je de boter. Daarna voeg je de pompoen toe, die je tot een moes brengt.
Wanneer de brokken pompoen zeer zacht zijn geworden, kun je de massa mixen om zo weinig mogelijk brokken te hebben.
Daarna neem je de kom van het vuur en voeg je de bloem toe, ondertussen roer je goed om zo
weinig mogelijk brokken te hebben.
Daarna voeg je de suiker toe en de eieren. Je kunt hierbij nog de pakjes vanillesuiker toevoegen,
maar is al zoet zonder ook.
Dus toe voegen naar eigen smaak.
Dan bakken in een heet wafelijzer moet wel iets langer inzitten dan een gewoon wafeltje.
Kan gerust een week bewaard worden .
Smullen maar !!!
 
Gevaert C.
Runderspiesjes met pompoen
750 gram biefstuk 
1 eetlepel honing
2 theelepels citroensap
2 teentjes knoflook
8 kleine groene < pompoenen
8 kleine gele pompoenen
8 champignons
Snijd de biefstuk in blokjes. Meng de honing met citroensap tot een marinade en pers de knoflook erboven uit. Leg het vlees in een kom, schenk de marinade erover en meng het goed door elkaar. Laat het vlees 15 minuten marineren. Snijd de pompoenen in stukjes. Snijd de champignons doormidden. Rijg om en om stukjes vlees, pompoen en champignons aan 8 spiesjes. Verhit de barbecue en rooster de spiesjes 5 minuten per kant bruin en
Pompoencake
400 gr pompoenblokjes
150 gr suiker
250 gr zelfrijzende bakmeel
150 gr boter of olie, kamertemperatuur
100 gr walnoten en/of hazelnoten, fijngehakt (zie kooktip 1)
50 gr honing
3 eieren
1 à 2 zakje vanillesuiker
½ tl kaneel nootmuskaat, zout
Doe de pompoenblokjes in een kookpot en kook ze in een beetje (lichtgezouten) water in 15 à 20 minuten gaar. Goed laten uitlekken in een vergiet, pompoen tot een puree fijnstampen met een stamper, vork of staafmixer, eventueel vrijgekomen water weggieten en laten afkoelen (zie kooktip 2 - 3). Eieren scheiden in eigeel en eiwit. Het eiwit in een vetvrije kom opkloppen tot sneeuw (hoe weet men of het eiwit stijf genoeg is? Doe de ondersteboven truk: keer je kom volledig om en als de sneeuw in de kom blijft plakken en er niet uitvalt is het stijf genoeg).
Doe de boter, suiker en vanillesuiker in een kom en klop tot een homogeen mengsel. Voeg vervolgens één voor één de eierdooiers, bloem, pompoenpuree, honing, noten en als laatste het zout, kaneel en de nootmuskaat toe en meng telkens alles met een garde goed door elkaar.
Meng er voorzichtig het stijfgeklopte eiwit onder.
Doe het beslag in een beboterde en met bloem bestoven cakevorm/bakblik van 25 cm lang.
Plaats de cake in de oven en bak ze 60 à 75 minuten in een op 175°C voorverwarmde oven.
Controleer of de cake gaar is door er met een breinaald, vork of satestokje in te prikken (de ovendeur hiervoor niet te ver openen). Als de naald er droog uitkomt (er dus geen beslag aan kleeft) is de cake gaar, anders de cake nog wat langer in de oven laten. Laat de cake wat afkoelen, stort hem op een taartenrooster en laat verder afkoelen.

Pannenkoekjes met pompoen
250 gram pompoen
1 ei
100 gram pannenkoekmeel
0,5 deciliter melk
zout
2 eetlepels suiker
40 gram boter
stroop

 

Schil de pompoen en snijd hem in stukjes. Kook de pompoen met wat water in 10 minuten op zacht vuur gaar. Doe de pompoen in een kom en pureer het fijn.
Klop het ei erdoor en meng het goed. Voeg het meel, melk, zout en suiker toe.
Meng het geheel goed door elkaar tot een glad beslag.
Laat een klontje boter smelten in een koekenpan.
Schep 3 kleine bergjes beslag in de pan en bak de pannenkoekjes op middelhoog vuur tot de bovenkant bijna droog is. Keer de pannenkoekjes en bak zo de andere kant bruin. Leg de pannenkoekjes op een bord en bak de rest van de pannenkoekjes. Serveer de pannenkoekjes met stroop. ekjes. Serveer de pannenkoekjes met stroop
Pompoensoep
2 Hokkaido pompoenen
2 middelgrootte uien
1 stukje verse gember (ca. 2 cm)1 klein knoflookteentje
peper
zout
currypoeder
1 litergroente of runderbouillon crème fraiche ( naar smaak)
De pompoenen halveren, de pitten verwijderen en met de schil in ca. 2 cm grootte blokjes snijden. (de schil van de Hokkaido is zacht en kan gegeten worden). De uien in kleine blokjes snijden. de knoflook en gember klein hakken. Nu de uien, knoflook en gember in olie kort aanfruiten. De pompoenstukjes toevoegen. Kruiden met peper en zout en met bouillon opvullen.
Zachtjes koken laten (ca. 20 min.) tot de pompoen gaar is. Op smaak brengen met zout en peper en naar smaak met currypoeder.
Nu de soep pureren. Eventueel nog wat bouillon toevoegen. De soep serveren met in het midden en beetje crème fraiche.
Pompoensoep voor 4 à 6 personen.
Klaar in 35 minuten, 1kg pompoen (vruchtvlees in blokjes), 60g boter, 1 ui fijngesnipperd, 1 liter stevige kippenbouillon, 1 kopje room, verse gehakte basilicum, peper en zout.
Verhit de boter in de pan met dikke bodem, fruit daarin de ui glazig. Laat 10 minuten stoven, tot de ui zacht is. Voeg er de pompoen en de kippenbouillon aan toe. Laat afgedekt 20 minuten zacht koken. Laat ze wat afkoelen en mix de soep.
Roer er de room bij en breng ze op smaak. Verwarm ze terug tot tegen de kook aan. Werk ze af met een handvol verse gehakte basilicumblaadjes en seveer ze heet op.
Tip: ge kunt de room weglaten of het soepje nog rijker maken (een diepere kleur geven ) door er een eierdooier los te kloppen in de room maar dan mag je ze niet laten koken anders krijg je onaangename klontertjes.
Dit  recept uit de goede oude tijd het heeft als titel
Soep die altijd lukt ik denk dat het boekje met dit recept reeds 45 jaar oud moet zijn.
Niettemin is de soep altijd gelukt
ingezonden door Yvette  
nieuws van de dag op: http://www.bloggen.be/guidoenyvette
Geroosterde pompoendip
De oven voorverwarmen op 200°C.
De pompoen schillen en de pitten verwijderen.
Alles in blokjes snijden (ongeveer 3 op 3) en in een grote kom doen. Een geplette teen look, olijfolie, 1 koffielepel komijn, 1/2 koffieleppel chilli poeder en wat zout en pepper bij doen. De  pompoen door elkaar mengen in de kom zodat alle kruiden en olie mooi vermengd zijn met de pompoen.
 
De pompoen in een ovenschotel uitspreiden en voor 40-45 minuten in de oven zetten, tot alles mooi geroosterd en zacht is.
De schotel uit de oven halen en koud laten worden.
 
Alles in een kom doen en mixen tot het een gladde massa is. Bijkruiden naar smaak.
 
Warm of koud opdienen met brood, toastjes, rauwe groenten of bij een ander gerecht.
 
Smakelijk!